ПГО „Княгиня Мария Луиза“

УЧЕНИЦИ ЩЕ ПРЕСЪЗДАДАТ МОДНИТЕ ЛИНИИ ОТ РОМАНИ НА ДИМИТЪР ДИМОВ

Учениците от ПГО “ Княгиня Мария Луиза“ активно ще се включат в конкурс на тема „Модата в романите на Димитър Димов“ под ръководството на Йорданка Маринова и Елина Хинкова

Националният литературен музей и къщата-музей „Димитър Димов“ организират ученически конкурс за художествена скица на тема „Модата в романите на Димитър Димов„.

Организаторите разчитат на деца от средните училища, които се обучават по професии, свързани с проектиране, моделиране и изработване на облекло, както и на ученици с изявен интерес към литературата, модата и изобразителното изкуство. Крайният срок за участие е 15 април.

„Учениците ще имат за задача да подберат кратък откъс от избран роман на Димов, те изучават „Тютюн“, и с описание на облеклото на някой от героите и да създадат художествена скица на модел в модна линия, съобразена с времето, в което се развива действието в романа. Избраният откъс трябва да бъде посочен във формуляра за участие в конкурса“, това каза в „Хоризонт до обед“ Милена Катошева, главен уредник в Националния литературен музей.

В спомените на своите съвременници Димитър Димов е винаги елегантно облечен. Дори в романите си – „Поручик Бенц“, „Осъдени души“ и „Тютюн“ , писателят обръща специално внимание на облеклото на своите литературни герои. Интересува се живо от модната линия, характерна за времето, за което пише – кройки, цветове, материи, аксесоари.

Изисквания към творбите са: формат – А3 и максимален брой скици – 3 , материали и техника – по избор.

„Щом разбрахме за конкурса, възприехме много възторжено тази тема“ каза в „Хоризонт до обед“ Йорданка Маринова, учител по литература в Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария – Луиза“.

facebook.com

Аз съм водила мои ученици в музея на Димитър Димов. За мен лично това е много добра инициатива. Ние сме и единственото училище в София със паралелка „Сценичен костюм“, посочи още Маринова.

„Много е вълнуващо как един и същи образ от романите ще бъде пресъздаден по много и различни начини„, каза в „Хоризонт до обед“ Елина Хинкова, художник в гимназията.

„Първото нещо, което ще направим е да проучим конкретната епоха на героя„. 

Художествените скици ще бъдат оценявани от жури от представители на Националния литературен музей и преподаватели и студенти от Департамент „Дизайн“, специалност „Мода“ на Нов български университет.

Изложба с най-добрите скици ще бъде подредена в къща-музей „Димитър Димов“ на 26 април – Световен ден на модата, когато ще бъдат обявени и победителите в конкурса.