ПГО „Княгиня Мария Луиза“

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ОБЛЕКЛО

„КНЯГИНЯ МАРИЯ ЛУИЗА“, ГР. СОФИЯ

БУТИКОВИ ОБЛЕКЛA

КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ

.

ИНФОРМАЦИЯ

.

Обучението по специалността предвижда изграждането на творци – дизайнери в областта на модата, създаващи уникални авторски модни колекции. Включва целия процес от дизайна на облеклото – конструирането, моделирането до технологичните операции, свързани с изработването на дрехата. При нас ще научите тънкостите и правилата на модния дизайн и придобиете умения да създавате от идеите си актуални и модерни дрехи.За целта в обучението са включени:
модна стилистика и дизайн, рисуване (графика, живопис), композиция, перспектива, цветознание, история на изкуството, компютърен дизайн;
– материалознание, технология и основни конструкции на облеклото от текстил;
– проектиране, конструиране, изработване на модели на бутикови облекла и аксесоари, свързани с най-новите модни тенденции;
– работа с видове шевни машини, кроячна техника и съоръжения за влаго-топлинна обработка;
моден маркетинг и реклама;
– организиране и функциониране на ателие-бутик.
Модистът е специалист с креативно мислене, съчетавайки модното с индивидуалността. Създава бутикови облекла, които са луксозна стока и услуга за официален прием, конкурс за красота, сватба, бал и други важни събития в живота ни.
Облеклото е непосредствено свързано с човека, с неговата индивидуалност, характер и култура, с неговия стремеж към новото, към красивото. Това определя творческия характер в работата на избралите професията „Модист”.